19 Ocak 2015 Pazartesi

Moskova'da gezilecek yerler..


Moskova Rusya'nın kalbi gibi.. Moskova'da gezilecek yerler denildiğinde Kızıl Meydan ve Kremlin Sarayı başta geliyor. Şehirde çok sayıda gotik ve rönesans mimarisi karışımı rus mimari eserleri bulunuyor. Her yerde küçük süslü kiliseler mevcut. Burada St. Vasili Kilisesi, devlet büyüklerinin mezarı ve Lenin Mozolesi, Kazan Katedrali, Tarih müzesi ve manej meydanı bulunuyor. Kızıl Meydan'a bayıldım çok büyük ve eğlenceli..Sayısız turist akınına uğradığı için de oldukça kalabalık..Herkes güzel bir açıdan fotoğraf çektirme derdinde..Meydanın Kremlin Sarayı önünde ise "başlangıç (0) noktası" yer alıyor. Mesafeler buradan hesaplanıyor.İnsanlar burada fotoğraf çektirip, dilekleri gerçekleşsin diye yere para atıyorlar:) Ayrıca meydanda lenin kılığındaki adamla da fotoğraf çektirebilirsiniz:)

Kızıl Meydan
     başlangıç noktası (https://hakansenbir.wordpress.com)

Lenin kılığındaki adam




St. Vasili Kilisesi

Kurtarıcı İsa Kilisesi
Kurtarıcı İsa Kilisesi; 1888’de yapılmis, 1931 de Stalin tarafından yıktırılmış ve yerine yüzme havuzu yaptırılmış. 1990 yılında Boris Yeltsin tarafından aslına sadık olarak tekrar inşa edilen kilise, Ortodoks Hıristiyanlığın yaşandığı canlı bir merkez olmuş. Kilisenin içi de dışı kadar görkemli..Biz tam ayin sırasında geldiğimiz için ayin dışarıya hoparlörle duyulacak şekilde yapılıyordu. Kilisenin üzerindeki heykeller ise oldukça ilginç:)


Cami: Sadece Müslümanların bildiği cami inşaat halinde ve içerisinde ibadet etmek için tatar mescidi bulunuyor. Moskova'daki tek cami olup cemaati de cuma saatlerinde camiye sığmıyor. Cami önünde çok sayıda satıcı bulunuyor dikkat etmenizi öneririm. Ama çıkışta tatar böreği ve düşes (baharatlı gazoz tarzı bir içecek) satan bir yer var. Rus yemeklerinden lezzetli olanlarını bulana kadar bu oldukça lezzetli tatar yemeklerinden tadabilirsiniz..

Cuma günü camiye sığmayan cemaat
Arbat Sokağı; Her şehrin meşhur bir sokağı vardır; İstanbul’un İstiklal’i, Ankara’nın Karanfili olduğu gibi Moskova’nın da Arbat’ı var. Canlı müzik, şov vb. etkinliklerle kalabalık ve eğlenceli bir sokak. Kurutulmuş balık pazarı da çok ilginçti...

Novodevichy Manastırı ve Mezarlığı; 17. yüzyılda inşa edilen manastır gayet güzel. Buranın yanı başındaki mezarlıkta ise Nazım Hikmet, Boris Yeltsin, Tolstoy, Gogol ve Çehov gibi önemli kişilerin büstlerle bezenmiş mezarları bulunuyor. Nazım Hikmet'in mezarının başında Türkleri bulunca çok sevindik..:) 


Nazım Hikmet'in mezarı
Mezarlığın en dikkat çekici tarafı ise her kişiye ait özel bir heykelin olması...Gayet yeşil bir alan olduğu için de huzur buluyorsunuz. Mezarlıkta huzur bulunmaz tabi ama sanırım bizim ülkemizden biraz farklı olduğu için öyle hissettim:))

Novodevichy mezarlığı
Moskova Devlet Üniversitesi'nin yeri ise çok güzel. Gayet ihtişamlı ve büyük bir üniversite. Kilise, cami ve havranın bir arada bulunduğu Zafer Parkı ise tüm dinlerin bir arada yaşanabildiğinin örneklerinden. Zira Moskova'da çok sayıda doğu Türki cumhuriyetlerden Müslümanlar, Yahudiler ve Hristiyanlar bulunuyor. Parkta Sovyet mimarisi örneklerinden dev anıtlar ve geniş meydanlar bulunuyor. Parkın yanında ise dünyanın en büyük metro istasyonlarından Moskova metrosu bulunuyor. 

Moskova Devlet Üniversitesi
Tsaritsino ve Kolomenskaya parkları görülmesi gereken diğer mekânlardan bazıları. Parklar özellikle çok güzel. Zaten her yer yemyeşil olduğundan dolayı Moskova ayrı bir güzel ama parklarda dolaşmak çok huzur verici.

Çar Petro heykeli



Ayrıca şehirdeki bulvarlar, heykeller, çeşitli mimari yapılar ilgi çekici. Şehir boyunca uzanan Moskova nehri kenarında ise yürüyen, paten yapan, bisiklet süren insanlar bulunuyor. Teknelerle gezinti yapan insanlar ve turistler çok kalabalık. Nehrin ortasındaki Çar Petro heykeli de görkemli bir eser. Bizim ülkemizde insanların en çok ihtiyacı olan yeşil alan ve su kenarında yürüyüş alanları. Ayrıca "Moskova'nın şifresi Temel" filminin bir kısmı da Moskova da çekilmiş..:)

Moskova nehri (www.global-yurtdisiegitim.com)
Bütün bu yerleri gezerken gece olmasına rağmen havanın kararmadığını göreceksiniz. Çok ilgi çekici olan "beyaz geceler" hafızanızda güzel bir anı olarak kalacak:)

Sevgilerle..



11 yorum:

  1. Funda Hanım 11 Şubatta Moskovadayız. Notlarınızdan yararlanıcam. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi yolculuklar diliyorum ayşe hanım. İnşallah çok keyifli bir gezi olur..sevgilerle

      Sil
  2. Funda Hanım Moskovpass için önerinizi öğrenmek isterim. New York passsın kendini amorti etmemesi durumunu yaşadığımız için temkinli yaklaşmak istiyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ayşe hanım
      Ben Moscowpass kullanma gereği duymadım çünkü moskovada arkadaşımız vardı ve onunda son model bir jeepi vardı saolsun her yeri gezdirdi bize:) Birkaç müze dışında müzeler için hem vakit yoktu hem de daha çok küçük kızıma göre yerleri tercih etmek zorunda kaldım. Kartı daha öncede kullanmak nasip olmadığı için yardımcı olamıycam üzgünüm:( Size iyi gezmeler diliyorum..

      Sil
  3. Harika bir gezi olmuş, çok da güzel bir blog.. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba blogunuzu fark etmemi sağladığınız için teşekkürler...

      Sil
    2. Merhaba hoşgeldiniz..Ben teşekkür ederim..Sevgilerle..

      Sil
  4. Merhaba tatlım arayıp ta bulduğum harika bir blog gezi yazılarına bayılırım bloğuna sağlık:))

    YanıtlaSil
  5. Bloğumda ödüllü blog keşif etkinliği var ayrıca çam sakızı çoban armağanı ufak hediyeli ayrıca bir de çekilişim var beklerim sevgiler :)

    YanıtlaSil