30 Ocak 2015 Cuma

Münih yeşil ve planlı bir şehir... / Munich-München



Almanya, Türklerin gezmek için gittikleri Avrupa ülkelerinin en rahatı olsa gerek. Bende bunun verdiği rahatlıkla iki bebeğimle Münih gezisini planladım ve Allahın izniyle yaptım :) Ankara'dan Lufthansa ile 2.5 saatte München Airport'a indik. Münih şehri, Almanya'nın en büyük üçüncü şehri olup, aynı zamanda da Bavyera eyâletinin en büyük şehri ve başkenti. Münih (München) ismi eski dilde 'keşişlerin yeri' anlamına gelen Munichen'den gelmekteymiş. Bu nedenle Münih'in armasında bir râhip yer almakta. Bundan olsa gerek şehirdeki yapılar, kiliselerden daha yüksek değil :-) Siyah ve altın sarısı (Kutsal Roma İmparatorluğu rengi), Kral Ludwig zamanından beri şehrin resmî renkleri olarak kullanılmaktaymış.  
Münih’te en çok Uşak/Eşmeli gurbetçilerimiz yaşıyormuş ancak biz daha çok Konyalılar ile karşılaştık :) Ayrıca Münih’in havası da Türkiye’ye göre biraz serin üzerinize mutlaka hırkalarınızı alın gelin derim..
München Airport
Şehirde trafik cezaları çok caydırıcı olduğu için sürücüler özellikle de taksiciler kurallara uyuyor. Bu çok güzel bir uygulama keşke Türkiye’de de herkes riayet etse diyorken, iki bebek koltuğu olmadığı için taksici bizi almadan geçti ve 1 saat durakta ikinci taksiyi beklemek zorunda kaldık...Allaha şükür Mercedes marka bir taksi geldi ve bize yine macera başladı :-) Taksi merkezini ararsanız sizin için bir taksi gönderiliyor ve başka hiçbir taksi sizi almıyor. Telefonunuzda taksi programı varsa oradan da taksi istemeniz mümkün. Metro ağı çok gelişmiş olduğu için insanlar taksiyi pek kullanmıyorlar.
Yurtdışında yemek büyük bir probleme dönüşebiliyor. Fakat Almanya'da bu durum kısmen aşılmış durumda. Göethe Strasse tam bir Türk bölgesi..Her yerde Türk lokantaları, bakkalları, kafeleri var. Biz yanlış hatırlamıyorsam "Altın Sini" isminde bir Gaziantep lokantasında yemek yedik. Yemeklerin lezzeti fena değildi..
BMW Welt  & BMW Müzesi
Münih’te gezilecek yerler arasında BMW Welt  ve BMW Müzesi ilk sırada yer alıyor. Burada BMW araçlarının yeni çıkanları tanıtılmakta ve BMW'nin eski arabalarının yer aldığı bir müze bulunmakta. Son model BMW otomobillerini görünce buradan ayrılmak istemeyecek ve bir tanesini kapıp Münih turuna çıkmak isteyeceksiniz :) 


             

190m.uzunluğundaki Olympic Tower’a (Olimpiyat Kulesi) çıkarak tüm Münih'i kuş bakışı görmeniz mümkün. Ardından buranın hemen yanı başındaki Olympia Park'a gidilebilir. Burası 1972 Yaz Olimpiyatları için inşa edilmiş. Parkta çocuklarla güzel zaman geçirebileceğiniz birçok aktivite yapılıyor. Yeşile hasretseniz ve çocuklarınız varsa buraya yakın olan İngiliz Bahçesi (Englischer Garten) gezilecek bir başka yer.

Münih'in  Olympic Tower'dan görüntüsü
Şehir merkezi Marienplatz ikinci gezilebilecek mekânlardan. Özellikle tarihi doku ve modern mimari ve kültürleri bir arada görmek istiyorsanız ideal yerlerden. Şehir merkezindeki çoğu yer yürüme mesafesinde. Merkez kalabalık ve hareketli..Ben genelde her saat canlı ve tarihi alanları sevdiğim için tam benim yerimdi diyebilirim.. Marienplatz meydanındaki Marian Sütunu tepesinde altın “Meryem Ana” heykeli var. Vebadan kurtulmanın anısına yapılan sütun üzerinde aslan, yılan ve ejderha heykelleri var. Ayrıca şehir meydanındaki çoğu bina üzerinde de tarihi heykeller, ejderha heykeli vb. siluetler bulunuyor..

                
           

Marienplatz’daki Rathaus (New Town Hall) çok güzel bir tarihi belediye  binası.. Zaten ilk başta hemen dikkatinizi çekecek ve hemen fotoğraflamaya başlayacaksınız:)

Meydanın kenarındaki su fıskiyesinin önünde oturup dinlenmek ise çok rahatlatıcı...Bunun yanında Alter Peter kilisesi, gotik mimari ile yapılmış Frauenkirche bayanlar katedrali, Residenz Sarayı, Deutsches Museum diğer güzel mekanlardan bazıları.. Frauenkirche ve Alter Peter kiliselerinin kulelerinden de şehir manzarasını doyasıya seyredebilirsiniz.

Marienplatz










Buraların dışında şehir stadyumu Allianz Arena görkemli bir şekilde sizi karşılıyor. Münih, futbola doyacağınız bir şehir olsa gerek. Bizim gittiğimiz (2014 mayıs) dönemde Bayern Münih şampiyon olmuştu ve şehir merkezinde (Marienplatz) kutlamalar vardı.

Münih’te dönem dönem Oktoberfest Festivali (Eylül-Ekim) ve Faşhing Festivali (kış) gibi festivaller yapılıyormuş. Bu festivallerde zaten biraya çok düşkün olan Almanlar ve gelen yüzlerce turist eğleniyormuş. Opera sevenler için ise yaz aylarında şehir merkezinde düzenlenen Opera Festivali oluyormuş.

Şehirde cami dikkatimi çekmez iken, ara sokaklarda mescitlerle karşılaştık. Bizim gittiğimiz dönemde Soma maden faciası nedeniyle mevlüt vardı. Bizde ölen kardeşlerimiz ve yakınları için dua ettik..

Gezmek için güzel ve kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri Münih.

Sevgilerle..




Tüm resimler tarafıma aittir.

10 yorum:

  1. Merhaba, blogunuzu takibe aldım, bloguma da beklerim.
    http://griipalyaco.blogspot.com.tr/

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      İlginiz için teşekürler..Bloğunuza vakit ayıracağımdan emin olabilirsiniz..Sevgilerle..

      Sil
  2. İadei ziyarete geldim, teşekkürler, takipteyim :)

    YanıtlaSil
  3. Blogunuzdaki müziklere bayıldım kendi dinlediğimi kapatıp saatlerce dinledim (: Çok keyifli bir sayfa. Gezi bloglarını çok samimi buluyorum çokta güzel anlatmışsınız. Elinize sağlık. (;

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekürler elif hanım..:) Sizi burada görmek çok güzel ne mutlu bana beğendiyseniz..Sevgilerle..

      Sil
  4. Bende geldim,takipteyim..,sevgiler herkese

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Funda hanım blogunuzu çok beğendim ellerinize sağlık keyifli yazılardı. Özellikle Amerika ve Moskova yazılarınızdan çok faydalanacağımı düşünüyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba zeynep hanım çok teşekür ederim..Faydalı olabiliyorsak ne mutlu her zaman beklerim sevgilerle..

      Sil