24 Ekim 2014 Cuma

hukuk devleti, insan hakları ve özgürlük../law, human rights and freedoms ..

Sevgili dostlar,

Amerika'da ilgimi çeken en önemli konu insan hakları oldu..Neden diye soracaksanız Amerika'da yaşayan binlerce göçmen var. fakat ne amerikalılarla ne de aralarında hiçbir sorun yok. Çünkü kanunlar çok katı. En basitinden Filistinli ve İsrailli iki aile aynı ülkede barış içinde yaşayabiliyor. Amerika kapısına sığınan (tabi bu ülkeye girmek o kadar kolay değil) herkese insan hakları konusunda garanti vermiş. Ee diyeceksiniz o kadar vize falan uğraş bu kadarlık hakkı da elde edelim bari diye..:) Bizim yeşil pasaport olmasına rağmen ancak 2. vize başvurumuzda Amerika'ya kabul edildik. Biliyorsunuz Amerika vizede yeşil pasaportu kabul etmiyor ve her vize başvurusunda sizden yaklaşık 1000 dolar geri ödememek şartıyla alıyor.

Öncelikle kendi ülkemiz güzel Türkiye'mizden başlayalım konuya. Neden derseniz Amerika ile aramızda yaklaşık 100 yıl var. Bunu biz onlardan öndeyiz şeklinde söylemeyi çok isterdim. Ama ne yazık ki biz daha ilkokula başlarken onlar master yapmışlar:((

Amerika'daki bir arkadaşım bunu şöyle açıkladı: "Amerika'da hakların önemi sıralamasında;
1. çocuklar,
2.kadınlar,
3.hayvanlar,
4.erkekler almaktadır"

Burdan erkekler adına çok üzüldüğümü ifade etmeliyim:)) Pekte üzüldüğümü söyleyemem lakin bizim ülkemizde sıralamada durum tam tersi:(

hayvanlarımızı seyrederken:))   
1.Çocuklar çok değerli bu ülkede. onlar için parklar özenle düşünülmüş, çocuklu bir anne eve tıkılıp kalmak zorunda değil. Parka gittiğinizde tuvalet, otopark alanları, bisiklet, yürüyüş alanları mevcut. Ayrıca oyun alanlarındaki aletler çocuğun fiziksel aktivitelerini geliştirmeye yönelik. Park alanlarının içi talaş, çıra gibi ağaç kalıntılarıyla kaplı.. Orman kokusunu hissettiğiniz parklarda anneler ellerinde tablet, bilgisayar vb. uğraşırken çocuklar eğleniyor. Blog yazmak için mükemmel bir yer:))



bebişlerin keyfi yerinde:)    
Yollarda çocuklu anneler varsa tüm arabalar daha bebek arabası yola yanaşmadan durup onlara yer vermekte. Bu tüm canlılar için geçerli lakin çocuklara daha çok özendiklerine şahit oldum. Ayrıca arabalarda bebek koltuğu çok önemli. Eğer takılmazsa çok ciddi yasal uygulamalar var. Yollarda polisler mutlaka kontrol ediyorlar. Çocuklarımız çok değerli olmasına rağmen Türkiye'de kanunda var olupta çokta uygulanmaya geçirilemedi ne yazıkki... Ayrıca çocuklara bağırmak, şiddet vb. durumlarda devlet çocuğu sizin elinizden hemen alarak koruma altına alma hakkına sahip.. 

            
            parkta savaştan kalma bir tank
Ayşem parkta

Ayşem arkadaşıyla kütüphanede
Çocuklar için kütüphanelerde çocuk bölümleri ayrılmış. bunu gerçekten çok takdir ettim. Siz kütüphanedeyken çocuğunuzla bir öğretmen ilgileniyor inanabiliyor musunuz?? Veyahut kütüphanede çocuk etkinliği yapılan günlere çocuğunuzla katılıp her yaş grubuna göre düzenlenmiş etkinliklere katılıyorsunuz. Bizim katıldığımız günlerde hediyeli yarışma ve hikaye saati vardı. Birde balon gösterisi düzenlendi. Ayşe'nin bu durumdan ne kadar keyif aldığını anlatamam. Hediyeler bile kazandı. Çocukları kütüphaneye alıştırmak ve ingilizcelerini geliştirmek için mükemmel bir etkinlik..
                
                  Ayşemin kazandığı hediyeler


kütüphanede çocuklar için balon şovu

2. Gelelim kadın haklarına; eğer eşiniz size şiddet uyguluyorsa sizin arkanızda kocaman bir amerika devleti var. Yani erkekler burda pek kibarlar:) Bir arkadaşım burda merdivenden yuvarlanmış ve bacağı sakatlanmış. Hemen polis ve yetkililer evi aramak istemiş, arkadaşıma şiddet görüp görmediğiyle ilgili epey bir sıkıştırmışlar. "Eşinden şikayetçi misin?" diye sormuşlar.  O da "ben şikayetçi değilim de evde yeni doğmuş bir bebeğim var şu an eşim çok zor durumdadır, belki o benden şikayetçi olabilir:))" diyerek konuyu tatlıya bağlamış..

3. Hayvanlar erkeklerden daha değerli:) neden derseniz parklarda, yollarda elinde 4-5 köpeğiyle dolaşan insanlar, 80-90 yaşlarında neneler gördüm. Buradaki insanlar yalnızlık mı desem, çocuk hasreti mi desem köpekleri çok seviyorlar ve onlara çocukları gibi davranıyorlar. Çimlere köpek pisliği atılması yasak, zira çok ceza veriliyor. bu insanlar köpeklerinin tuvaletlerini yaptırıp onu yerden temizliyorlar. 


parklarda hayvan alanları

Bir gün parkta otururken bir teyzemin köpeği koşarak gelip tarık'ı yalamaya sevmeye kalktı. ben zaten köpekten korkarım. O anda köpeği oğluşumu ısırırken hayal ettim ve bir çığlık kopardım!! Tabi teyzem bu durumdan çok alındı ve beni suçlamaya başladı "oh my God, it's a baby and very friendly" :)) Neye uğradığımı şaşıran ben suçlu duruma düştüm:( Parklarda ördek, kaplumbağa, geyik, sincap gibi hayvanlar doğal bir şekilde zarar görmeden dolaşabiliyor. Pat diye önünüze bir geyik çıkarsa hiç şaşırmayın:)) 

 sincapımız:)
Ayrıca parklarda hayvan eğlendirme alanları bulunuyor. Hayvan sahipleri etrafı çevrili alanlarda hayvanlarını oynatıyor. Amerika'da köpekler ve diğer canlılar çok değerli sakın unutmayın. Sakın korkup çığlık falan atmayın:))

4. ve erkekler. Tabi ki insan hakları değerli olduğu için sayın baylarda değerli.. Amerika'da kimse kimseye zarar veremiyor, zira kanunlar çok katı. Zenciler, hispanic (meksikalı, ispanyol) vb. daha hareketli bölgeler de var. oralar biraz karışık ama zaten o bölgeleri bilen biliyor. Ama bunun dışında her sokakta özellikle de göçmenlerin olduğu bölgelerde polis gözetimi var. Hukuk ise tam çalışıyor. herşey kanunda apaçık yazıyor ve uygulanıyor. Uygulamaya herkes iştirak ettiği için olsa gerek günlük hayatta inanılmaz, nasıl olur ya dediğiniz şeylerle karşılaşmıyorsunuz. şehrin planı, yaşanabilirliği, sağlık, ulaşım, güvenlik vb. birçok konu kanunda katı bir şekilde düzenlenmiş ve uygulanıyor. yani tam bir hukuk devleti.. Biz de ülke olarak burdan çok ders çıkarmalıyız diye düşünüyorum. 

Hani filmlerde derler ya "burası Amerika özgür bir ülke" bu koca bir hiiiç arkadaşlar. Benim gözlemlediğim tek özgürlükleri istedikleri kıyafeti istediği renge uydurarak giymeleri. Mavi elbisenin altında yeşil pantolon ve pembe spor ayakkabı:) Yani kafa rahat.. Ama başka özgürlükleri yok. Çünkü her isteyen istediğini yapamıyor. Amerika'da herşey kanunlarla sınırlı ve olması gereken de bu diye düşünüyorum. Asıl özgürlük Türkiye'de...

Tüm resimler bana aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder