15 Haziran 2015 Pazartesi

İki bebekle Batum gezisi..

Güzel Karadeniz gezimizin sonunda sınırdan geçip Gürcistan'ın şirin şehri Batum'u görmekte nasip oldu bize...Gürcistan'a vize ve pasaport olmadan sadece nüfus cüzdanlarıyla geçilebiliyor. Fakat Gürcistan devleti, çocuklar da dahil herkesin nüfus cüzdanlarında fotoğraf görmek istiyor. Öncelikle bebeklerle Batum'a gideceklere tavsiyem, sınırdaki kontrollerde çocukların nüfus cüzdanlarında da fotoğraf olması gerektiğinden fotoğraf olayını çözün. Biz çocukların pasaportlarında fotoğraf olduğu için onları gösterdik neyse ki kabul ettiler ve pasaportla geçiş yaptık. Tabi pasaport olunca harç pulu da almak zorundaydık. Harç pulu 6 yaşından küçük çocuklara ücretsiz.

Diğer bir tavsiyem Batum'da dilenci vb. durumları fazla olduğundan yanınızda değerli birşey taşımayın ve tenha yerlerde dikkatli olun derim..Sarp sınırından Batum'a giriş tam bir işkence. Biz sabah erken gitmemize rağmen 1 saate ancak geçebildik. Çünkü sınırda bazı Gürcüler sıra beklemeden itiş kakış araya dalıyorlar. Öncelikle Türkiye'nin insanlara kuyrukta sıra nasıl oluşturulur ve hak, hukuk gibi kavramları öğretmesi ve uygulaması gerekiyor..

Batum sokakları
Sarp sınırından Batuma gidiş arabayla yaklaşık yarım saat sürüyor. Batum çok güzel bir şehir. Türkiye'ye göre plajları ve doğal bitki örtüsü korunmuş, fakat yapılaşmalar çok iyi değil. Şehirde Gönye Kalesi ve manzaralı Sputnik Tepesi var. Bizim zamanımız olmadığı için çıkamadık. Şehri tepeden seyretmek isteyenler gidebilirler. Meşhur yemeklerinden Gürcü pidesini ve mantısını tadabilir, ayrıca enfes meyveli gazozlarından içebilirsiniz. Armutlu olanı çok güzel şiddetle tavsiye ederim:)

Piazza Meydanı 
Şehir meydanı anlayışı bizimkisi gibi değil. Çok küçük ve kalabalık. En meşhur meydanları Piazza ve Medya meydanı. Piazza Meydanında insanlar eğleniyor, müzikler çalıyor ve gelinler burada fotoğraf çektiriyor. Sokaklar genelde sakin ve tenha. Rus kültürünün etkisini burada da hissedebiliyorsunuz. Para birimi lari ve türk lirasına göre daha değerli. 1 Lira 0,8 Lari (Haziran 2015) ediyor.
St.Nicholas Kilisesi

Orta Camii
Şehirdeki başlıca eserler; Alphabet Tower, Ali-Nino Heykeli, St.Nicholas Kilisesi, Bakire Meryem Katedrali, Kamu Hizmetleri Binası bulunuyor. 

Orta Cami tek cami olmakla birlikte yeri de çok güzel. Arkasında da Türk sokağı ve çok güzel Türk lokantaları var. Fiyatları çok uygun ve lezzetleri de oldukça güzel..

Şehrin en güzel yeri ise Botanik Bahçesi..Batum merkeze yaklaşık 9 km mesafede dolmuşlarla gidilebiliyor. Parkta birbirinden güzel ve yaşlı ağaçlar mevcut. Güzel kokulu gül ağaçları, farklı isimlerde kökleri her yeri kaplamış senelik ağaçlar botanik bahçesini gezerken insana huzur veriyor. Bahçe bir gün gezmekle ancak biter çünkü devasa büyüklükte. 











Dünyanın en büyük botanik parklarından biri. Karadeniz kıyısında yüksek bir tepede yerleştiğinden manzarası da muhteşem..Gezerken size tavsiyem yokuşu çok fazla olduğundan yukarıdan gezmeye başlayın ki inmesi kolay olsun:)
Botanik Bahçesi girişi


Botanik bahçesi















Batum botanik bahçesi manzara

Batum gezimizden sonra dönüşte Rize'ye de uğrayarak Karadeniz gezimizi tamamladık. Rize gezimiz için lütfen aşağıya tıklayın:)

http://hayatimyolculuk.blogspot.com.tr/2015/06/karadeniz-turumuz-4-rize.html


İyi gezmeler sevgili dostlar..


Tüm resimler tarafıma aittir.

3 yorum:

  1. Funda Hanım Batuma böylece bir kez daha gitmiş oldum. Ben artık yazılarımı http://www.havaneli.com/ adlı sitemde paylaşıyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. takip edeceğim mutlaka ayşe hanım sevgilerle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Funda Hanım. İki küçük çocukla seyahat edebilme enerjinize hayranım.

      Sil